Higonokami Bıçakları Tarihi
24-10-2018
19:41
"Bıçağın Higonokami olması bu olaylar sayesinde olmuştur . Japonca'da "Higo No Kami" "Higo'nun Efendisi". Higo ise Kyushu bölgesinin eski adıdır , "Higo No Kami" de tarihte güçlü Samuraylara verilen bir aristokrat etikettir."
Kyushu, Japonya'yı oluşturan 4 ana adadan birinin adıdır. Bu adanın bulunduğu bölge Kyushu bölgesi ismiyle anılır.
Antik Higo Eyaleti ise, Antik Japonya'da bu adada bulunmaktaydı. Yeni ismi Kumamoto Eyaleti'dir, Kyushu Adasındadır.
HİGO EYALETİ
KUMAMOTO EYALETİ
Kumamoto Kalesi bölgeye ve şehre ismini vermiştir.
KUMAMOTO KALESİ
Samuray Miyamoto Musashi'nin ustalık dönemlerini yaşadığı ve vefat ettiği yerdir.
Higonokami kelime anlamı itibariyle Higo eyaletin ismi olduğuna göre, no kami'de tanrı, doğa üstü varlık anlamına gelir yani "Higo'nun Tanrısı" yada "Higo'nun Efsane Varlıkları" demek daha doğru olur. Yani Japon tarih ve efsanelerinden türetilmiş bir tanımlama. Samuraylara verilmiş aristokrat etiket bu anlamdadır.
Higo Efsane olmuş bir şehir Samuray'ları, Kalesi ve savaşları ile. Higonokami ve o tarz bıçaklar Hyogo Eyaleti'nin Miki şehrinde yapılıyor. Hyogo Eyaleti, Antik Higo ile karıştırılmasın.
İki Usta ve sonraki nesiller Miki'de üretiyorlar çakılarını.
Aslında Japon'lar Efsaneleri'ni çok iyi pazarlıyorlar. Ustaları'nın ölümü ile bu çakılar kaybolacak diye, ama çocukları, akrabaları hep devam ediyor üretimlerine.
Atalarınız bıçakları, Samuray'ların ruhunu taşıyor bu çakılar deniyor. Geleneksel deniyor. 100 yıllık tarihi var ama Ronin Samuray'lardan Higo'dan geliyor deniyor.
O bölgede Antik Higo zamanından kalıp, bulunduğu söylenen bir çakı modeli üzerinden, üretilmiş bir çakı.
Okullara pazarlanıyor en eski kalemtraşlar diye. Eğitim veriliyor nasıl kalem açılır diye. Çakı ile kalemi birleştirmek genç neslin aklında yer etmek buna bağlı olarak ta tarih sayfalarında yer almak.
Aslında ne güzel bir şey. Devlet ve eğitim kurumları destekliyor. Ve yurtdışına bu pazarlama teknikleri ile pazarlanıyor.
Gerçi okullara kalemtraş diye versek herkes ayaklanır bizde.
Higonokami geleneksel Japon kültüründen gelen en yaygın formu, ters tanto formu olan geleneksel japon çakısıdır.
1907 yılında Miki şehrinde bıçak üreticileri derneği yada birliği diyelim kuruluyor, Higonokami ticari bir marka oluyor ve bu derneğin günümüzdeki son üyesi 4.nesil Higonokami Ustası Motosuke Nagao kalıyor.
Higonaifu'ya gelirsek, kelime anlamı olarak Japonca "Higo Bıçağı" (Higo+naifu) anlamına gelir. Bakır gövde üzerindeki resim Samuray Miyamoto Musashi'nin temsili resmidir.
"Miyamoto Seisakusho" ile "Samuray Miyamoto Musashi" karıştırılmasın.
Samuray Miyamoto Musashi, Ronin Samuray'lar (efendisiz kalmış savaşçı samuray) içinde en ünlülerindendir ve iki kılıç tekniği (Katana ve Wakizashi birlikte-bıçaktaki resime dikkatli bakılırsa iki kılıç görülebilir.)
gibi kılıç dövüş teknikleri ona aittir. Yaptığı düellolar ile tanınır. Yeri gelmişken bahsedeyim Katana (uzun kılıç) daima sağ elde, sol elde Wakizashi (kısa kılıç).
Konu ile ilgili değil belki ama tekniği gösteren bir video'yu ilgilenen Forum Üyelerimiz için burada paylaştım. Katana ve Wakizashi'nin birlikte nasıl kullanıldığını görmeleri için.
Sn.muratcantona'nın bahsettiği "Miyamoto Seisakusho" ise bu bıçakları yapan Usta'nın ismi.
Bu tarz Japon Çakılarını yapan birçok usta var günümüzde ama en yaygın olan ve karşılaştırılan iki Usta bunların arasında öne çıkıyor;
1. Motosuke Nagao
2. Miyamoto Seisakusho
Higonokami ticari markası dışında yapılan, Higonokami tarzı bütün bıçaklar Higonaifu diye adlandırılır. Marka tescilli olduğu için.
Higonokami Atölyesinden görüntüler: (Miki/Japonya)
Higonokami Müze ve üretim aşamaları görüntüleri:
"Sn.xxxnun ki tam olarak Higonokami sayılmıyor, Nagao'nun ürettiği olmadığı için bunu Miyamoto nun yapmış olduğuna Higonaifu diyorlar. Miyamoto yapımları orjinali nin dışına çıkmış geliştirilmiş, modern üretim teknikleri ile üretilen modellerdir . Scandi tarzda biley olmalı bluesteel olmalı birde pirinç gövde olacak gövde üzerinde samuray varsa Miyamoto'dur yoksa Nagao üretimidir. Namlu üzerinde damga yoktur Miyamatolarda."
Miyamoto'nun üretimi Higonaifu'ların gövdesinin üzerinde Samuray resmi vardır.
Benim paylaştığım pirinç değil, bakır kabzadır. (aşağıda 2.resimdeki soldan 1.model)
Miyamoto üretimi çakılar, model ve üretim şekli olarak Higonokami ile tamamen aynıdır.
Orjinali'nin dışına çıkmamıştır.
Aynı üretim teknikleri ile üretilmektedir.
Namlu üzerinde damga vardır. Ancak bazı modellerinde yoktur.
Her iki Usta'da farklı çelikleri ve kabzaları, farklı modellerinde kullanmaktadır.
HİGONOKAMİ MODELLERİ: (Nagao üretimi)
HİGONAİFU MODELLERİ: (Miyamato üretimi)
Nagao'nun ürettiği geleneksel Japon çakısı'nın üst sınıf ve popüler modeli de aşağıdaki resimdeki çakıdır. Saygılarımla
Peki bu iki Usta nerede Miki Şehrinde;
ALINTIDIR : TABANCATUFEK FORUM - TEKOĞLU