Bıçak Kullanım ve Bakım Klavuzu
BIÇAK KULLANIM VE BAKIM KLAVUZU
Bıçaklar çok uzun süre kullanılmak amacıyla yapılan, kullanım alanına ve amaca göre yapılmış kesici aletlerdir. Uzun süre kullanılmak istenilen tüm bıçaklar güzel bir bakım ve temizliği hak ederler. İyi ve düzenli bakımları yapılan bıçaklar çok daha uzun süre kullanılabilirler. Morakniv ürünleri sizlere iki farklı çelik özelliği ile gelmektedir. Bu çelikler; Karbon içeren Carbon Çeliği ve Paslanmaz olan Stainless Steel Çeliklerdir. Bıçakların kullanım ve bakım özellikleri, yapımında kullanılan çelik materyale göre değişir. Peki bakımları nasıl yapılmalıdır?
KARBON ÇELİĞİ BAKIMI
Karbon çeliği kurutulması ve temizliği iyi yapılması şartıyla ıslak ortamlarda kullanıma uygun olan çeliklerdir. Soğan, limon, portakal vb. asidik içeriğe sahip gıda ve maddeler bıçakların kararmasına sebebiyet verecektir. Bazı kullanıcılar yaşanmaşlık kattığı için kararmış bıçaklardan rahatsız olmayıp daha çok beğendiklerini dillendirirken; bazılarıysa bıçaklarının ilk günkü gibi görünmelerini tercih etmektedir. Kararmaların önüne geçmek için kullanımlardan sonra bıçağın biran önce temizlenip kurutulması gerekmektedir.
Tuzlu su içeren ve aşırı nemli ortamlardan daima uzak tutulması gerekmektedir. Bu gibi durumlar bıçaklarınızda korozif etkiyi arttıracak ve kararmalara sebep olacaktır. Eğer bıçağınızın üzerinde paslanma veya kararma mevcut ise WD40 vb. pas çözücü temizleme ekipmanları ile temizlenmesi tavsiye edilir.
Bıçağınız gıda ile
temas ettiriliyorsa hiçbir şekilde kimyasal madde ile temas ettirilmemelidir.
Gıda ile temas eden bıçaklar paslı ise gıda maddeleri ile kullanılmamalı, iyice
temizlenip asiditesi düşük olan yağlar ile (örneğin zeytinyağı) yağlanarak
bakımları yapılmalıdır.
Bekleme durumunda WD40, Makine-Silah
Bakım Yağı benzeri bir yağ ile yağlanıp beklemeye alınması gerekmektedir. Bu
sayede ürün çok daha uzun ömürlü ve kullanışlı olacaktır.
Yağ ile Bakım Yapılacaksa;
Yağ pamuklu bir beze ya da bir pamuk parçasına bir damla olacak şekilde damlatılır. Daha sonra iyice temizlenip kurulanmış bıçağınızın yüzeyini tamamen kaplayacak şekilde hafif ovarak yedirilir. Bu işlem sayesinde bıçağınız korizif etkilere karşı daha dayanıklı olacak, kararmalar önlenemese de hafifletilecektir.
PASLANMAZ ÇELİK BAKIMI
Paslanmaz
çelik içeriğinde ihtiva eden krom sayesinde paslanma ve kararmaya karşı
mukavemet gösterir. Bu çelik ıslak ve kuru kullanıma uygundur. Ancak her
bıçakta yapılması gerektiği gibi tuzlu su, meyve, sebze vb. kullanımı
sonrasında iyi bir temizliği ve bakımı hak etmektedir. Bunun sebebi, paslanmaz
çelik her ne kadar paslanmaz olsa da asidik etkenler dolayısı ile beneklenmeler
ve lekelenmelere sebebiyet verecektir. Bu lekelenmelerden korunmak için iyice
temizlenip, yıkanıp ,kurutulup o şekilde muhafaza edilmelidir.
BİLEY
Bıçakların çelikleri her ne olursa olsun Orijinal Morakniv Biley ekipmanları ile ilk günlü keskinlikte kullanabilirsiniz. Morakniv bıçakların ağız yapısı Scandi ağız denilen bir yapıdadır. Bunlar genel olarak daima aynı açıdadır. Herhangi bir model biley taşının vb. bileme ekipmanının üzerine koyduğunuzda açı vermenize gerek olmaksızın sekizler çizerek bileyleyebilirsiniz. Morakniv markalı bıçaklarınızın ağız yapısı çok kolay bileylenebilmektedir. Hiçbir zorluk çekmeden her zaman ilk günkü keskinliğinde kalacaktır. En iyi sonucu ise her zaman Orijinal Morakniv Biley ekipmanları ile alabilirsiniz.