Bıçak Bakımı Nasıl Yapılır?
BIÇAK BAKIMI NASIL YAPILIR?
Doğa etkinliklerinde, kamplarda ya da hayatı idame ettirmemiz gereken durumlarda en büyük yardımcılarımız haline gelen bıçaklar, kullanıma bağlı olarak zaman içinde aşınmakta ve bu nedenle de bakıma ihtiyaç duymaktadır.
Doğada bir aletin birden çok fonksiyonda kullanılabilir olması yanımızda daha az alet barındırmamıza vesile olacaktır. Bu nedenle seçeceğimiz bıçak her zaman fonksiyonlarını doğru şekilde yerine getiren, kaliteli ve kolay paslanmayacak bir bıçak olmalıdır. Ancak her ne kadar yüksek kalitede ve sağlam olursa olsun bıçaklar belirli bir süre sonra bakıma ihtiyaç duyar. Peki, bıçak bakımı nasıl olmalıdır? Bıçak bakımı nasıl yapılır? İşte tüm bu sorularınızın cevabını yazımızda derledik.
Bıçak Bakımı
Bıçaklar hangi tür olursa olsun bir zaman sonra kullanıma bağlı olarak aşınacaktır. Bu nedenle bıçak bakımı, bıçaktan daha uzun süre fayda sağlamak için zorunlu bir eylemdir.
Öncelikle bıçak satın alırken kaliteli ve dayanıklı bıçak seçmeye özen göstermeli ve bıçağın üretildiği çelik türüne doğru karar vermeliyiz. Bu, satın aldığımız bıçağın kullanım ömrünün uzaması kadar aşınım süresinin de uzaması anlamına gelir. Kamp ve doğa koşullarında çeşitli alanlarda kullanılan, zorlu kullanım alanlarında yanımızda olan bıçakların bakımı da en az onların seçimi kadar önemlidir.
- Bıçağı elde yıkayın
Bıçakları elde yıkamak onların ömürlerini de uzatacaktır. Bu nedenle bulaşık makinesinde yıkamak yerine bıçaklarınızı elde yıkamalısınız.
- Bıçakları düzenli olarak bileyin.
Bıçakların keskin olması her zaman daha güvenli kabul edilmektedir. Kör bir bıçak her zaman daha tehlikeli olmakta ve istenmeyen sonuçlar doğurabilmektedir. Bu nedenle bıçaklarınızı düzenli olarak keskinleştirmeli ve bilemelisiniz.
- Bıçakları kuru alanda muhafaza edin
Her ne kadar bıçaklar kolay paslanabilir ürünler olmasa da, bıçakları her zaman kuru alanda muhafaza etmek gereklidir.
Bıçak Nasıl Doğru Bilenir?
Bıçak bakımı konusunda en önemli adımlardan birisi de bıçak bilenmesidir. Bıçağın bilenebilmesi için en önemli nokta, bıçağın bilenmeye uygun bir çeliğe sahip olmasıdır.
Günlük hayatta ya da kamp ortamında kullanılan bıçaklar, bıçak bileme aletleri ya da masatlar ile kolaylıkla bilenebilmektedir. Söz konusu bu bileme aparatlarının kullanımı oldukça kolaydır.
Masatlar ile bıçak bileme yapılırken bıçağın kesici kenarının masat ile 15°-20° arasında tutulması ve dipten uca kadar, bastırmadan bıçağı kendi ağırlığı ile çekilmesi gerekmektedir.
Ağzı kalınlaşan ve belirli bir süre içerisinde bilenmemiş bıçaklar için bıçak bileme aletlerine ihtiyaç duyulmaktadır.