Bıçak Alınırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
BIÇAK ALINIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Doğa etkinliklerinde, kamplarda ya da hayatı idame ettirmemiz gereken durumlarda iyi bir bıçağa ihtiyacımız vardır. Öncelikli olarak aklımız ve tecrübelerimizi araç olarak kullandığımız bu alanlarda ikincil olarak her zaman iyi bir alete ihtiyaç duyarız.
Doğada bir aletin birden çok fonksiyonda kullanılabilir olması yanımızda daha az alet barındırmamıza vesile olacaktır. Bu nedenle seçeceğimiz bıçak her zaman fonksiyonlarını doğru şekilde yerine getiren, kaliteli ve kolay paslanmayacak bir bıçak olmalıdır. Peki, bıçak alınırken nelere dikkat edilmelidir? Doğada bıçağa neden ihtiyaç duyarız?
Bıçağa Neden İhtiyaç Duyulur?
Doğada bıçak kullanmanızı gerektirecek birçok iş vardır. En temel işler aşağıdaki gibidir:
·Yiyeceklerin kesilmesi ve hazırlanması,
·Deri yüzme, temizleme ve ayıklama,
·Ağaç kesilmesi,
·Dalların kesilmesi ve yontulması,
·Ateş yakarken kullanılacak dal ya da kütükleri parçalamak,
·Çekiç olarak kullanmak,
·İlk yardım gerektiren durumlarda müdahale edebilmek.
Bu temel işleri gerçekleştirebilmek için bıçak özellerini doğru bilmek gerekmektedir. Bıçaklar, bıçağın büyüklüğü ve tipi, namlu şekli, ağız şekli, çelik tipi ve kalınlığı, kabza tipine göre ayrılmaktadır.
Bıçak Nasıl Seçilir?
Doğada mutlaka yanımızda bulundurmamız gereken bıçakların standart şekli ve özellikleri yoktur. Kullanım alanı, kullanacak olan kişinin yeteneği ve ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli bıçaklar vardır. Öncelikli olarak kullanım amacınızı belirlemeli ardından sizin için en rahat kullanım imkânı sunan bıçakları seçmelisiniz.
Bıçak Boyutu: Katlanan bıçaklar zor koşullarda kullanım için uygun değildir. Bu bıçaklar mekanizmaları nedenli sağlam olmamaktadır. Büyük bıçaklar ise doğada yanınızda taşımak için uygun değildir. Hem çok fazla yer kaplayacak hem de ağır olacaktır. Bu nedenle bir bıçağın 8-15 cm uzunluğunda olması önerilir.
Keskin Kenar: Bıçağın keskin kenar olması, doğada birçok alanda kullanılabilir olmasını sağlar. Yemek hazırlama, odun yontma, gerekli durumlarda cerrahi müdahalede bulunmak için keskin kenar her zaman avantajlıdır.
Bıçak Tasarımı ve Şekli: Doğada kullanılacak olan bıçağın uzun düz kesme kenarları olması tercih edilmektedir. Bıçağın çok sık kullanılacağı düşünüldüğünde bıçağın keskin olması daha faydalı olacaktır. Bu nedenle mızrak uçlu ve damla uçlu bıçaklar tercih edilmelidir.
Çelik Seçimi: Bıçak, aşınmaya karşı dirençli olmalıdır. Bu nedenle de yüksek seviyede krom elementi içermelidir.
Kabza Malzemesi: Metal, plastik, ahşap gibi kabzaları bulunan bıçaklar seçilirken tutma kolaylığı ve sağlamlık göz önünde bulundurulmalıdır.
İyi bir bushcraft bıçak aşağıdaki özelliklerde olmalıdır:
·Sabit yekpare (fix / fixed blade)
·Full tang
·10-18 cm uzunluk
·Drop point şeklinde
·Scandi yada Double bevel ağız yapısında
·Plain (fine) edge
·1095, O1,A2, D2, 420HC 440C çeliklerden oluşmuş,
·3.5-6 mm kalınlığında,
·Balçaksız ve delikli kabzalı.
Alıntı: BUSHCRAFTTURK